Velg visning:
Du har valgt:

Japansager

Info om japansager og valg av sagtype!

Japansk SK5 stål

Takagi og Gyokucho japanske sager er laget av japansk SK5 stål. SK-5 stål er svært herdet og smidd i høytemperaturovner. 
Disse prosessene fjerner betydelige svakheter ved metallet og forbedrer dets beste egenskaper (mest fremtredende skarphet og holdbarhet).
Tennene på de fleste av våre japanske sager med utskiftbart blad er impulsherdet opp til 68-71 HRC. Alle Shark og Shark Saw (Pro)
sager er herdet til dette nivået. Og alle Gyokuchosager med utskiftbare blader er herdet til dette nivået.

Ulike typer japanske sager

Akkurat som vestlige sager, finnes det mange forskjellige typer japanske sager. 
De vanligste variantene er Kataba-, Ryoba- og Dozuki-sagene.

Ryoba

Denne typen japansk sag kan kjennes igjen på sagbladet, som er slipt på begge sider. Vanligvis er den ene siden dedikert til 
kutting og den andre spesifikt til ripping. Ryoba-sager brukes vanligvis som finsnekkersag og som verkstedsag. 
For eksempel med møbelprodusenter og interiørdesignere. Ryobas kommer imidlertid i mange størrelser og er tilgjengelige 
med varierende spesifikasjoner. Den rette Ryobaen kan passe for de fineste kuttene eller de største jobbene. 
I Japan er ryoba den mest brukte håndsagen blant trearbeidere på grunn av alle bruksområdene den passer til.

Kataba

Kataba er den sterke allrounderen blant de japanske sagene. Disse sagene brukes til snekring i Japan og er vanligvis de mest 
tilgjengelige japanske sagene for vestlige brukere. Kataba-modellene har vanligvis et kraftig sagblad som egner seg til 
kapping og gjæringsarbeid. I motsetning til Ryoba-sager, er sagbladet kun taggete på den ene siden, og bladet er generelt 
mindre fleksibelt enn det til en Ryoba (derav tilgjengeligheten for vestlige brukere). 
I noen tilfeller har sagbladet en spesiell hybridfortanning (M-tanning). Dette gjør det mulig å effektivt sage langsgående 
kutt med samme sagblad. En undertype av Kataba som ofte sees i Europa er Kariwaku, som egentlig er en stor Kataba for de 
største og tyngste sagkuttene.

Dozuki

Dozuki-sagene har spesielt tynne sagblad med veldig fine tenner. Disse håndsagene brukes vanligvis til det fineste sagearbeidet 
(både tverrkapping og gjæringsarbeid). Dozuki-sager kan brukes til å lage svært presise sagkutt for presist tilpassede skjøter 
som bilderammer og svalehaleskjøter. Dozuki-sager er ofte utstyrt med en ryggforsterkning for å gi ekstra stabilitet for bladet, 
som noen ganger bare er 0,30 mm tykt. Og undertyper av Dozuki, som Kugihiki, kan til og med være 0,10 mm.

Tennene til en japansk sag

En japansk sag er utstyrt med spesielle sagtenner. Tennene er slipt på tre sider (den såkalte "trapesformede tanningen") 
og posisjonert ekstremt forsiktig med kun en liten ansetting (sett = ytre posisjonering av tennene). Resultatet er et 
sylskarpt sett med tenner som skjærer rent gjennom trefibrene, i stedet for å knekke dem. Takket være deres spesielle 
tenner produserer japansk sag sagkutt som vanligvis ikke trenger noe ekstra arbeid (f.eks. sliping). Forskjellen er 
godt synlig når du sammenligner den med et sagsnitt produsert av en vanlig westernsag.


Japanske sager kommer med forskjellige sett med tenner. Tennsettet til en japansk sag er svært viktig å vurdere før du kjøper. 
Det bestemmer i stor grad egnetheten for den tiltenkte bruken. Tannsettet til en japansk sag er uttrykt i TPI (teeth per inch). 
Dette tallet viser hvor grov eller fin en sag er. En sag med lav TPI har grovere tenner enn en sag med høy TPI. 
Egnetheten/anvendelsen av forskjellige tannsett er beskrevet nedenfor.


Valg av (veldig) grove tenner

Velg en grov fortanning med maks 13 TPI hvis du er ute etter en japansk sag som går raskt gjennom treverket. 
Jo grovere tennene er, desto mer aggressiv er sagen.

Den svært grove fortanningen egner seg også til hageved. Velg en spesiell beskjæringssag for hagearbeid. 
Denne er forsynt med et belegg som beskytter mot rust og harpiks.

Grov fortanning er ikke best egnet for svært harde tresorter. Tennene kan sette seg fast bak trefibrene.

 

Anbefalt for: mykere treslag, røft håndverk, vått tre, hageved

Anbefales ikke for: Harde tresorter, fine sagkutt, detaljarbeid


Anvendelser av japanske sagbalanserte tenner

Japanske sager med en fortanning på 14 TPI, 15 TPI eller 16 TPI er de mest balanserte sagene. 
Tennene på disse sagene er grove nok til å kutte tre effektivt, men fine nok til å produsere et svært nøyaktig sagsnitt.

Vi anbefaler disse tilgjengelige sagene for generell saging og mer presis trebearbeiding.


Anbefalt for: stort utvalg av trehardhet unntatt de hardeste treslagene, generelt treverk

Anbefales ikke for: Hardere treslag, meget fine sagkutt, hageved


Anvendelser av japansk sag, fine tenner

De mest presise sagkuttene oppnås med fine tenner, fra 17 TPI og høyere. Disse sagene er spesielt egnet 
for å lage de fineste forbindelsene og den vakreste finishen.

Husk: Jo finere/hardere tiltenkt bruk, jo finere tenner trenger du.

En fin sag skjærer mindre raskt gjennom mykt tre enn en grov sag, men gir et mye mer nøyaktig resultat.


Anbefalt for: Hardere/hardeste treslag, veldig fine sagkutt, mest mulig presis finish, detaljert arbeid

Anbefales ikke for: raskt fjerning av tre, grovt treverk, hageved

 


Til slutt: Hvis et mer presist og/eller rent sagsnitt er viktig, velg en finere tanning. 
Hvis en rask kutt foretrekkes, kan en noe grovere fortanning være det beste valget.

Les mer...Vis mindre...